Vindt de beste oplossing voor jou

zonnepanelen hypotheek

Duurzaam wonen

In deze tijd wordt duurzaam wonen steeds aantrekkelijker. Je bespaart er geld mee en de terugverdientijd word aanzienlijk korter door de hoge energieprijzen van dit moment. Maar hoe kun je die investeringen aan je woning het beste financieren?

Waarom duurzaam wonen?

Het milieuvriendelijk maken van je woning heeft diverse voordelen.  

 • Goed voor het klimaat 
  Met een energiezuinige woning draag je bij aan een betere wereld voor morgen. 
 • Goed voor je eigen gezondheid 
  Door betere ventilatie en isolatie creëer je gezondere leefomstandigheden.  
 • Wooncomfort 
  Een warm, goed geïsoleerd huis levert prettig wonen op. 
 • Energierekening aanzienlijk verlagen 
  Zelfs kleine aanpassingen aan je woning kunnen al verschil maken. Wek je eigen energie op en realiseer een goede isolatie. Je zult merken dat je maandelijkse energielasten een stuk lager uitvallen.  
 • Een hogere woningwaarde 
  Door een beter energielabel voor je woning trek je de aandacht van potentiële kopers. 
 • Mogelijk extra voordeel bij het afsluiten van je hypotheek
  Vaak kun je net wat meer leenruimte krijgen als je energiezuinige maatregelen treft en is de rente bij sommige geldverstrekkers gunstiger.                                                                                               

 

Verduurzamen kan al met een kleine investering

Duurzaam wonen is goed voor ons klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Veel mensen hebben het idee dat investeringen in duurzaamheid van de woning om hele grote bedragen gaat. Ook met relatief lage investeringen kun je jouw woning milieuvriendelijker maken. Hierdoor bespaar je structureel energie en geld. Sommige energiebesparende maatregelen lijken op het eerste oog prijzig, maar hiervoor kun je soms subsidies aanvragen waardoor de investering toch meevalt.
verduurzamen

Hoe kun je het verduurzamen van je woning financieren?

Veel woningeigenaren hebben wel een idee hoe ze hun woning willen verduurzamen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmtepomp. Wel zijn er vaak vragen over de wijze van financiering en hoe snel de investering is terugverdiend.  

Terugverdientijd

Je woning verduurzamen betekent een investering. De terugverdientijd is afhankelijk van het type investering dat je doet. Sommige isolerende maatregelen heb je binnen enkele jaren al terugverdiend. Voor andere investeringen, zoals zonnepanelen, moet je wat langer geduld hebben. Echter, ook al duurt de terugverdientijd 15 jaar, dan nog heb je een hoger rendement dan de huidige spaarrente. 

Subsidie in 2022 omhoog

Wanneer je twee of meer energiebesparende maatregelen in je woning doorvoert kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Deze kan in sommige gevallen oplopen tot wel 30% van de totale kosten.
Hypotheek berekenen

Financieringsmogelijkheden duurzaam wonen

Heb je niet voldoende spaargeld of investeer je liever niet al je spaargeld in het verduurzamen van je woning? Geen zorgen. Je hebt voldoende mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren. Ondanks dat de rente nu hoger is dan de afgelopen jaren kan het toch interessant zijn om een lening af te sluiten. Hieronder staan de belangrijkste mogelijkheden op een rij.

Wanneer je jouw huidige woning wilt verduurzamen kun je dat misschien betalen via de hypotheek. Meestal gebeurt dit door je hypotheek te verhogen. Dat kan wanneer je overwaarde hebt, maar ook als je energiebesparende maatregelen neemt. Door middel van een taxatie wordt de waarde van je woning bepaald. Dit maakt duidelijk hoeveel geld je extra kunt lenen.

Je mag je hypotheek verhogen tot 106% van de waarde van je woning om energiebesparende maatregelen te financieren. Dit extra geld komt dan in een bouwdepot. Bekijk voorafgaand aan de verbouwing goed welke energiebesparende maatregelen in een bouwdepot mogen worden ondergebracht. Ik kan je hier in een persoonlijk gesprek meer informatie over geven. De rente die je extra betaalt mag je doorgaans aftrekken bij je belastingaangifte. 

Als je rentevaste periode bijna afloopt bestaat de mogelijkheid om jouw hypotheek helemaal over te sluiten. De kosten voor het verduurzamen van je woning worden dan meegenomen in je nieuwe hypotheek. Wanneer je jouw hypotheek oversluit veranderen de rente en de maandlasten. Als je oversluit voordat je rentevaste periode is beëindigd, dan betaal je meestal een boete. In een persoonlijk gesprek kunnen we samen berekenen of verhogen of oversluiten past bij jouw situatie.

Naast het verhogen of oversluiten van je hypotheek zijn er ook andere manieren om duurzame maatregelen te financieren. Zo zijn er speciale leningen beschikbaar via de overheid. Tegen een lage rente kun je geld lenen om je woning te verduurzamen. Voorbeelden van deze leningen zijn de energiebespaarlening en de duurzaamheidslening. Het voordeel van deze leningen is dat je op elk moment zonder vergoeding mag terugbetalen. In vergelijking met een persoonlijke lening is de rente bij deze leningen doorgaans lager.

Bijna 57? Wees op tijd!

Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden geldverstrekkers bij de berekening van je maximale hypotheek rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Dit inkomen is doorgaans lager dan je huidige winst uit onderneming. Wil je in de toekomst verhuizen, verbouwen of verduurzamen? Plan voor je 57e  al een hypotheekgesprek zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen.

Wat kan ik voor je betekenen?

Voor veel mensen is het een grote stap om te investeren in je woning. Je wilt zeker weten dat je een juiste beslissing maakt en hier later geen spijt van krijgen. Hier kan ik je volledig in ontlasten. In een persoonlijk en vrijblijvend gesprek bespreken we samen de financiële mogelijkheden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je jouw spaargeld inzet of de overwaarde van je hypotheek benut?

Ook gaan we dieper in op de mogelijkheden van subsidies en welke opties van verduurzaming het meest geschikt zijn voor jouw woning. Ik voorzie je van de juiste informatie en geef je advies op maat zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

henk Sjerps hypotheken contact