Vindt de beste oplossing voor jou

hypotheek henk sjerps

Oversluiten van je hypotheek

Hypotheek oversluiten

Wil je profiteren van een lagere rente en de maandlasten verlagen? Of wil je een andere hypotheekvorm? Dan kun je je hypotheek oversluiten. Of dit gunstig is, hangt af van je bestaande hypotheek, de huidige hypotheekrente en jouw situatie. Ik zoek graag voor je uit wat de mogelijkheden zijn.

Profiteren van een lagere rente

Hoewel de hypotheekrente niet meer historisch laag is, kan het zijn dat de huidige hypotheekrente alsnog lager is dan de hypotheekrente die jij jaren geleden hebt afgesloten. Het is niet eenvoudig om dit zelf uit te rekenen. Neem contact met mij op voor een goede berekening.

Hypotheek oversluiten: verstandig of niet?

Of oversluiten verstandig is, hangt helemaal af van de hypotheek die je nu hebt, de actuele hypotheekrente, je persoonlijke situatie en plannen voor de toekomst. Er zijn verschillende argumenten om je hypotheek al dan niet over te sluiten:

Voordelen

  • Besparen op je maandlasten.
  • Profiteren van de lage hypotheekrente en deze voor langere tijd vastzetten.
  • Je kunt de boeterente (de vergoeding die je betaalt voor vroegtijdig aflossen) van de belasting aftrekken.
  • Wil je je woning verbouwen of verduurzamen? Dan kun je je hypotheek oversluiten en tegelijk verhogen mits je inkomen dit toelaat en de geldverstrekker dit goedkeurt.

Nadelen

  • Sluit je je hypotheek over voordat je rentevaste periode afloopt? Dan betaal je een boeterente voor vroegtijdig afsluiten. De boete is afhankelijk van de resterende looptijd van je oude hypotheek.
  • Om je hypotheek over te sluiten, moet je opnieuw bijkomende kosten maken zoals taxatiekosten, notariskosten en advies- of bemiddelingskosten. Vaak zijn deze kosten wel fiscaal aftrekbaar.
  • Houd er rekening mee dat een eventuele nieuwe geldverstrekker jouw financiële situatie opnieuw zal beoordelen.

Hypotheek oversluiten berekenen

Het kan dus voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten. Om erachter te komen of dat ook voor jou interessant is kun je dit berekenen met mijn rekentool. Door te kijken naar je huidige hypotheek en de huidige hypotheekrente kun je alle bespaarmogelijkheden snel berekenen met deze tool. Je kunt bij het oversluiten van je hypotheek ervoor kiezen om een andere hypotheekvorm af te sluiten. Daarnaast kun je besluiten de hypotheek onder te brengen bij een andere hypotheekverstrekker. Dat hoeft natuurlijk niet, je mag ook bij je huidige financier blijven.

Bijna 57? Wees op tijd!

Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden geldverstrekkers bij de berekening van je maximale hypotheek rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Dit inkomen is doorgaans lager dan je huidige salaris of winst uit onderneming. Wil je in de toekomst je hypotheek oversluiten? Plan voor je 57e  al een hypotheekgesprek zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen.

Neem contact met mij op voor jouw mogelijkheden.

Afspraak maken?

Wil jij graag een afspraak maken voor een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Het gesprek kan online of bij je thuis plaatsvinden.