Vindt de beste oplossing voor jou

Verbouwen of verduurzamen

Huis verbouwen of verduurzamen 

Extra hypotheek voor het verbouwen

Het verbouwen van een bestaande woning maakt het huis vaak meer waard, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken of badkamer. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing

Kun je elke verbouwing meefinancieren?

Na een verbouwing stijgt de waarde van de woning meestal niet met hetzelfde bedrag als de kosten van de verbouwing. Het soort verbouwing heeft daarom wel invloed op de maximale hypotheek. Is de verbouwing waardevast? Dan kun je de volledige kosten hiervoor meefinancieren in je hypotheek. Denk hierbij aan een dakkapel financieren of een uitbouw dat meer volume aan jouw woning geeft.

Maar er zijn ook niet-waardevaste verbouwingen. Deze behouden niet per definitie hun waarde, bijvoorbeeld omdat ze heel erg smaakafhankelijk zijn. Daarom worden niet-waardevaste verbouwingen maar voor een deel meegefinancierd. Het andere deel moet je met eigen geld financieren.

Rekenvoorbeeld

Je koopt een huis voor € 350.000 en wilt gaan verbouwen voor € 50.000. Totaal dus € 400.000. De waarde van de woning na de verbouwing bedraagt € 380.000. Je kunt dan een hypotheek krijgen van € 380.000 en betaalt € 20.000 van eigen geld.

Bouwdepot: zo werkt het

Je kunt een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Daarvoor wordt vaak een bouwdepot ingezet. Hieruit betaal je de verbouwing of renovatie van het huis dat je gekocht hebt.

Het werkt als volgt: het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

Het geld dat aan het einde van de verbouwing nog over is in het bouwdepot, wordt gebruikt om een deel van je hypotheek mee af te lossen.

Hoe zit het met de rente over het bouwdepot?

Er is geen verschil tussen de hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek en de rente die je betaalt over het bouwdepot.

Je ontvangt rente over het nog openstaande bedrag in het bouwdepot. De meeste hypotheekverstrekkers verrekenen deze rente automatisch met het bedrag dat je die maand verschuldigd bent.

NHG-grens 2023: € 429.300

Wil je de zekerheid van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan mag de huidige of nieuwe hypotheek inclusief verbouwingskosten maximaal € 405.000 bedragen (ook in 2023 mag je tot maximaal 100% van de marktwaarde woning lenen).

Om de waarde voor en na de verbouwing te laten bepalen, heb je een taxatierapport nodig. Het benodigde bedrag boven de € 405.000 moet je altijd met eigen geld financieren. Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt krijgen € 429.300. Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

Bijna 57? Wees op tijd!

Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden geldverstrekkers bij de berekening van je maximale hypotheek rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Dit inkomen is doorgaans lager dan je huidige salaris.

Wil je in de toekomst verhuizen, verbouwen of verduurzamen? Plan voor je 57e al een hypotheekgesprek zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen.

Denk jij ook aan verbouwen of verduurzamen?

De mogelijkheden hiervoor zijn verschillend per geldverstrekker. Benieuwd wat jouw opties zijn? Laten we dit samen uitzoeken. 

henk Sjerps hypotheken contact

Afspraak maken?

Wil jij graag een afspraak maken voor een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Het gesprek kan online of bij je thuis plaatsvinden.