Vindt de beste oplossing voor jou

nieuwe woning hypotheek

Ander huis kopen

Ander huis kopen

Je hebt al eens een woning gekocht en daarvoor een hypotheek afgesloten. Maar nu wil je een ander huis kopen. In de tussentijd zijn de hypotheekregels flink veranderd. Welke stappen moet je doorlopen?

STAP 1. Bereken je maximale hypotheek

Het zoekt een stuk prettiger als je vooraf weet wat je kunt lenen. Bereken hieronder wat je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen. Wil je liever een precieze berekening? Contact mij dan voor een afspraak om te kijken wat er mogelijk is. Uiteraard houd ik daarbij ook rekening met eventuele leningen, overwaarde en/of restschuld.

STAP 2. Je ideale woning

Wat zijn je woonwensen? Zoek je een bestaande woning of woon je toch liever in een nieuwbouwhuis? Wil je in de stad wonen of in een landelijke omgeving? Kijk eens rond op huizensites als Funda en Jaap.nl om erachter te komen wat er bij jou in de buurt te koop is.

STAP 3. Je financiële situatie

Wanneer je een ander huis koopt, moet je over een aantal zaken goed nadenken. Kun je je bestaande hypotheek meenemen? Heb je eigen geld nodig? Kun je de verbouwingskosten meefinancieren? En wat als je een restschuld hebt na de verkoop van je huidige woning? Ik help je met het beantwoorden van deze vragen.

STAP 4. Je nieuwe woning financieren

Als je een nieuwe hypotheek afsluit kun je kiezen tussen een lineaire hypotheek, een annuïteitenhypotheek of een combinatie van die twee. Wil je je bestaande hypotheek meenemen? Tegen bepaalde voorwaarden kun je oude hypotheekvormen meenemen naar je nieuwe huis. Sinds januari 2013 heb je bij nieuwe hypotheken echter alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als je een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek afsluit. Ik kan je adviseren wat in jouw geval de beste optie is.

STAP 5. Een ander huis kopen!

Je bod is geaccepteerd en je hebt een voorlopig koopcontract getekend. Nu wordt het tijd om een hypotheek te regelen. Ik help je met al het papierwerk en zorg ervoor dat jij de hypotheek afsluit die bij jou past. Een ander huis kopen is geen eenvoudige onderneming, maar je staat er niet alleen voor. Benieuwd wat ik voor je kan doen? Lees mijn werkwijze door.

Hoe ziet mijn ideale hypotheek eruit?

Aannuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de hele looptijd hetzelfde bedrag, dat bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Het deel aflossing wordt steeds groter en het deel rente kleiner. Je kunt daardoor met de jaren minder hypotheekrente aftrekken van de belasting, waardoor je netto maandlasten stijgen.

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten in de eerste jaren het hoogst en worden ze daarna steeds lager. Je lost elke maand een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente. Het rentedeel wordt met de jaren kleiner.

Oude hypotheekvormen

In het verleden werden vaak andere hypotheekvormen aangeboden zoals de spaarhypotheek, levenhypotheek, beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Onder voorwaarden kun je deze hypotheekvormen behouden en meenemen in je volgende hypotheek. Ik informeer je graag wat de mogelijkheden zijn en wat voor jou gunstig is.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ben jij op zoek naar extra zekerheid? Dan is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een optie.

Voordelen NHG​

Maximale NHG in 2023

Voor 2023 is de kostengrens voor een woning vastgesteld op € 405.000. Voor woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 429.300. Ben je benieuwd of je voor NHG in aanmerking komt? Ik help je graag verder.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting in 2023

Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000. Als koper moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moeten je aan de notaris verklaren dat je zelf in de woning gaat wonen.

Bijna 57? Wees op tijd!

Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden geldverstrekkers bij de berekening van je maximale hypotheek rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Dit inkomen is doorgaans lager dan je huidige salaris of winst uit onderneming. Wil je in de toekomst verhuizen, verbouwen of verduurzamen? Plan voor je 57e al een hypotheekgesprek zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen.

Afspraak maken?

Wil jij graag een afspraak maken voor een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Het gesprek kan online of bij je thuis plaatsvinden.