Vindt de beste oplossing voor jou

eerste woning hypotheek

Eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

Je eerste huis kopen is leuk en spannend! Er komt veel op je af. Bezichtigen, bieden, een hypotheek regelen, noem maar op.

Welke stappen je moet ondernemen en wat je moet regelen voordat je eerste huis werkelijk van jou is? Ik help je graag op weg!

Stap 1: Wat zijn jouw financiële mogelijkheden? 

Als je een eerste huis wilt gaan kopen, is het belangrijk om vooraf te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Het antwoord hangt af van een aantal zaken. Koop je alleen of met een partner? Heb je zelf flink gespaard of kan je familie bijspringen? Kom je in aanmerking voor een starterslening? Op mijn website kun je jouw maximale hypotheek berekenen. Dit is een indicatie. Zeker weten wat je maximaal kunt lenen? Neem dan contact met mij op voor een kosteloos oriëntatiegesprek. Ik bereken dan precies hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een hypotheek.

Wil je graag bestaande bouw kopen? Houd dan naast de maximale hypotheek ook rekening met de kosten koper. De kosten koper bestaan uit kosten voor de aankoop van de woning én kosten die je maakt om de woning te financieren.

Heb je (nog) geen vast contract of ben je korter dan 3 jaar ondernemer? Wellicht kun je dan toch een hypotheek afsluiten. Samen met jou bekijk ik graag wat mogelijk is.

Stap 2: Op huizenjacht

Nu je weet wat er financieel mogelijk is, kan de huizenjacht beginnen. Ben je enthousiast over een huis? Dan is het tijd voor een bezichtiging! Dit doe je niet alleen door goed rond te kijken in de woning, maar ook door van tevoren informatie te zoeken b.v. bij het kadaster. Ook kun je ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen.

Stap 3: Een bod uitbrengen op je eerste huis!

Heb je je droomhuis gevonden? Dan kun je starten met onderhandelen. Denk van te voren goed na over je maximale bod. Bereken de waarde van het huis of kijk bijvoorbeeld in het Kadaster voor welke prijs andere huizen uit de buurt zijn verkocht.  Reserveer ook geld voor een eventueel bouwdepot waarmee je een verbouwing kunt financieren. En vergeet niet om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen. Je kunt dan onder de koop uit als een van de vastgelegde redenen zich voordoet. Bijvoorbeeld als je nog niet zeker weet of je de financiering rond krijgt of eerst een bouwkundig onderzoek wilt laten doen. Denk na of je één van de volgende ontbindende voorwaarden wilt laten opnemen in het koopcontract:

  • Onder voorbehoud van financiering
  • Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
  • Onder voorbehoud van woonvergunning
  • Onder voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Stap 4: Hypotheek regelen 

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan kun je het voorlopig koopcontract tekenen en de hypotheek gaan regelen. Vergeet ook niet om een notaris uit te kiezen, een taxateur te regelen en eventueel een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Kies je voor een lineaire hypotheek waarbij je in het begin van de looptijd meer betaalt en ieder jaar steeds minder rente betaalt? Of heb je liever een annuïtaire hypotheek waarbij je iedere maand dezelfde lasten hebt? Onze adviseurs kijken samen met jou naar je wensen, inkomen en toekomstplannen. Nu al meer weten? Vergelijk aanbieders en actuele rentestanden.

Energiezuinige woning

Heeft jouw eerste huis een laag energielabel? Vergeet dan niet om verduurzaming mee te nemen in je hypotheek! Duurzame verbeteringen aan je woning kunnen namelijk voordelig uitpakken voor je maandlasten, de waarde van je woning, het wooncomfort én voor het klimaat. Daarnaast zorg je ervoor dat het in de zomer lekker koel is in huis en in de winter extra warm.

Wist je dat je tot 106% van de woningwaarde mag lenen voor energiebesparende maatregelen? Zonder energiebesparing is dit maximaal 100%. Hoeveel je extra kunt lenen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Stap 5: Naar de notaris

Zodra je een passende hypotheek hebt gevonden, geef je de adviseur opdracht om je hypotheek af te sluiten. De officiële overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. De notaris neemt samen met jou de stukken door en controleert of je alles geregeld hebt wat je moet regelen. En dan is het tijd om de hypotheekakte te tekenen. Gefeliciteerd, het huis is nu officieel van jou!

Bijna 57? Wees op tijd!

Vanaf tien jaar voor je pensioendatum houden geldverstrekkers bij de berekening van je maximale hypotheek rekening met je toekomstige pensioeninkomen. Dit inkomen is doorgaans lager dan je huidige salaris of winst uit onderneming. Wil je in de toekomst verhuizen, verbouwen of verduurzamen? Plan voor je 57e al een hypotheekgesprek zodat je huidige inkomen nog wordt meegenomen.

Afspraak maken?

Wil jij graag een afspraak maken voor een vrijblijvend hypotheekgesprek?

Het gesprek kan online of bij je thuis plaatsvinden.